[ terug ]

De     Familie   Vegter

Over de herkomst van de naam Vegter

In onze familie wordt de naam Vegter voor het eerst vermeld bij Jan Pieters Vegter, į1-4-1770.
Zijn voorvaderen worden alleen bij de naam van hun vader genoemd: Pieter Tonijs, Tonijs Jacobs, enz.
     (Tonijs waarschijnlijk uit te spreken als Tunnies !)

Waarom koos (kreeg ?) Jan Pieter de achternaam Vegter ?

Hierover bestaan verschillende theoriŽn.

-Opa Teunis Vegter vertelde een verhaal van jongens van twee verschillende dorpen die vaak met elkaar vochten. Het slagveld was een huis tussen beide dorpen. Men noemde dit het "Vegtershoesje". Opa Teunes Vegter zat vol verhalen !

- Volgens A.Vegter uit Rijswijk komt de naam uit ScandinaviŽ. Een verre voorvader zou een immigrant uit Duitsland zijn en deze was weer afkomstig uit Noorwegen of Denemarken. Daar komt inderdaad de naam Vegter voor. Veg is dan de Deense naam voor weg
Een vegter was daar een functionaris, die in vroeger tijd een taak had op de weg, als een soort nachtwaker. Hij begon om middernacht het uur aan te kondigen en deed vervolgens de ronde om te zien of er ergens brand was (de kans daarop met al die houten woningen was niet gering) en verder om na te gaan of ergens gespuis de boel onveilig maakte. Een verzekeringsmaatschappij voerde het embleem van zo'n "vegter".
Alleen ... de achternaam Vegter duikt pas na 1800 op bij Jan Pieters Vegter. Zijn voorvaderen voerden die naam nog niet !

- De beste verklaring kon wel eens die van Jan Kloosterhof zijn.
Hij ontdekte dat Jan Pieters Vegter met Napoleon naar Rusland is geweest in 1812. Toen hij in 1811 een naam moest kiezen koos hij de naam Vegter.
En hij was daarmee kennelijk niet de enige, want er zijn in Groningen ook andere families met dezelfde naam.
Hij heeft de tocht overleefd, getuige het feit dat hij daarna nog drie kinderen kreeg.
En niet alleen overleefd.
Volgens een oude anekdote heeft hij zich bij Berezina zo onderscheiden, dat hij er de erenaam "koene vegter"aan heeft overgehouden.  
 
 
Met Napoleon naar Rusland, 1812


[ terug ]
Muziek: Granados, Spaanse dans 4: Villanesca